door: Pensioenfonds Avebe

Let op: de wet voor 'Bedrag ineens' moet nog aangenomen worden. Het is nu nog niet zeker dat deze mogelijkheid er komt per 1 januari 2024.


Als je met pensioen gaat, dan kun je vanaf 1 juli 2023 er voor kiezen om een deel van je pensioen, namelijk maximaal 10%, in één keer op te nemen. We noemen dit ‘het bedrag ineens’. Dit bedrag ineens kun je gebruiken voor wat je maar wilt. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om je hypotheek mee af te lossen, een lange wereldreis te maken of om een camper te kopen. Waar je het voor gebruikt, is volledig aan jou. Maar tien procent van je pensioen kan een heel hoog bedrag zijn. Het is daarom verstandig om er goed over na te denken of je dit wilt. En zo ja, welk bedrag je dan wilt opnemen. 

Met een bedrag ineens heb je als medewerker meer flexibiliteit. Je kunt je pensioen namelijk beter afstemmen op je persoonlijke situatie. En op je toekomstwensen. Wil je bijvoorbeeld een extra aflossing doen op je hypotheek? Eindelijk die verre reis maken? Of je kinderen een bedrag schenken? Dat kan allemaal. Het is wel goed om je te realiseren dat je uiteindelijke maandelijkse pensioen omlaag gaat als je gebruik maakt van het bedrag ineens. Je zult dus levenslang een lager pensioen ontvangen. Dus als je op je pensioeningangsdatum kiest voor meer geld nu, dan heeft dat gevolgen voor straks. Kijk daarom goed of je voor de rest van je leven genoeg pensioen overhoudt nadat je een bedrag ineens opneemt.

Er geldt een aantal regels voor het bedrag ineens. We sommen de regels voor je op:


Een bedrag ineens ontvangen klinkt natuurlijk goed. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.