Op door: Pensioenfonds Avebe

De komende jaren gaat de AOW leeftijd naar 67 en 3 maanden, daarna kan hij nog verder stijgen. Lees meer over de nieuwe AOW.

De AOW is gekoppeld aan de levensverwachting. Hoe ouder we worden, hoe meer de AOW opschuift. We worden namelijk gemiddeld steeds ouder. Tegenwoordig leven we gemiddeld 5 jaar langer dan toen de AOW in 1957 werd ingevoerd. Dat betekent dat de AOW steeds langer moet worden uitgekeerd en dat is duur. Daarom gaat de AOW-leeftijd de komende jaren van 65 naar 67 en 3 maanden en mogelijk nog ouder.

Uw datum opzoeken

Op de site van de Sociale Verzekeringsbank kunt u zien wanneer u recht heeft op AOW. Tot 2022 staat dat al vast. Als u geboren bent na 31 december 1954 ziet u alleen een inschatting: vanaf 2022 stijgt de AOW leeftijd namelijk verder op basis van de ingeschatte levensverwachting in Nederland. Voorbeeld: wie geboren is in 1963 krijgt AOW op ongeveer zijn 68ste.

Hoeveel is de AOW eigenlijk?

Om u een idee te geven: de AOW is per 1 juli 2016 € 1.144,72 bruto per maand voor een alleenstaande. Het is € 788,81 bruto per maand per persoon als uw partner ook al AOW krijgt (geen partnertoeslag). Op de website van de SVB staan alle actuele bedragen. 

Krijgt u voor 2022 AOW, dan kan het zijn dat u door de verschuiving van de AOW-leeftijd recht heeft op een overbruggingsuitkering van de SVB. Meer informatie vindt u hier.