U bent waarschijnlijk al enige tijd aan het werk. Werk, gezin, sociaal leven en sport slokken zonder twijfel een groot deel van uw tijd op. Tijd en zin om lang stil te staan bij uw pensioen hebt u waarschijnlijk niet. Begrijpelijk. Toch is uw pensioen een arbeidsvoorwaarde die de nodige aandacht verdient. Als u later namelijk een goed pensioen wilt hebben, dan moet u nu in actie komen. 


Geld voor later

Als u voldoende spaargeld hebt, kunt u daarnaast geld opzij zetten voor doelen die wat verder weg liggen. Bijvoorbeeld voor uw pensioen. Hoe eerder u begint, hoe meer u dit uiteindelijk oplevert. Uw pensioen is misschien nog ver weg, maar de overheid neemt ingrijpende maatregelen op het gebied van AOW en pensioenopbouw. Daarom is het slim om zelf extra vermogen of pensioen op te bouwen. Zo kunt u later leven zoals u dat voor ogen heeft.

Er zijn ook nog andere mogelijkheden. Zo kunt bijvoorbeeld pensioen opbouwen bij een verzekeraar of u kunt banksparen. Laat u goed informeren over de fiscale regels die voor dit soort producten gelden. U kunt ook sparen of vermogen in uw huis opbouwen en dat later verzilveren. Ga voor uitleg over zes verschillende manieren om uw pensioen aan te vullen naar de site van Wijzer in geldzaken.


Wat kunt u nog meer doen? 

Als u tijdig uw pensioen checkt en het lijkt er op dat u straks een pensioentekort hebt, dan kunt u ook proberen uw uitgaven voor u met pensioen gaat aan te passen. Bijvoorbeeld door geen (nieuwe) schulden aan te gaan, schulden af te lossen, goedkoper te gaan wonen of een goedkopere auto aan te schaffen. Werkt u nu parttime? Misschien kunt u fulltime gaan werken, dan bouwt u meer pensioen en spaargeld op.

Een financieel adviseur kan u helpen om te zien of het voor u verstandig is om geld opzij te zetten of andere maatregelen voor uw pensioen te nemen. Een goede adviseur neemt de tijd om al uw vragen goed te beantwoorden. Wij adviseren u om daarvoor contact op te nemen met een gecertificeerd financieel planner.


Financieel inzicht gesprek

Hou er rekening mee dat een advies van een adviseur geld kost. Vraag vooraf hoeveel kosten de adviseur in rekening brengt en wat hij daarvoor doet. De adviseur geeft u deze informatie in een Dienstverleningsdocument. Vraag van tevoren welke gegevens de adviseur nodig heeft en bereidt u goed voor. Zo kunt u de juiste vragen stellen tijdens het gesprek en krijgt u een beter advies. Een goede voorbereiding kan u ook geld besparen, omdat u niet nog een gesprek nodig hebt en een goed advies krijgt.

                 "Het is slim om zelf extra vermogen of pensioen op te bouwen. 
                            Zo kunt u later leven zoals u dat voor ogen heeft"


Pensioen bij Avebe

Het is goed om te weten dat er in uw pensioenregeling bij Pensioenfonds Avebe van alles geregeld is. Zo bouwt u een pensioen op voor uzelf, is er een inkomen voor uw partner en kinderen na uw overlijden en is er een regeling voor als u arbeidsongeschikt raakt. Ook heeft u de mogelijkheid om een aanvullend Nabestaandenoverbruggingspensioen af te sluiten. Wilt u meer weten over het pensioen bij Avebe? In het Pensioen 1-2-3 leest u precies wat er voor u geregeld is. Wilt u precies zien hoeveel pensioen u inmiddels heeft opgebouwd? Log dan in op de Pensioenplanner. De pensioenplanner is voorlopig niet beschikbaar in verband met de overgang naar Visma Idella. 


Mijnpensioenoverzicht.nl

Wilt u precies weten hoeveel pensioen u in totaal hebt opgebouwd? Neem dan eens een kijkje op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Daar ziet u wat u bij ons en bij andere werkgevers hebt opgebouwd. Wilt u weten wat u kunt doen om uw pensioen te verbeteren? We adviseren u om in dat geval contact op te nemen met een financieel planner om uw situatie te bespreken.