Iedereen kan van de ene op de andere dag ziek worden. Het is goed om te weten wat er voor u is geregeld als u langer dan twee jaar ziek bent.
 

Uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid

Als u langere tijd ziek bent dan zult u na ongeveer twee jaar gekeurd worden. Er wordt dan onderzocht of u in staat bent om uw werk weer op te pakken. Als uit de keuring blijkt dat u minimaal 35% arbeidsongeschikt bent, dan komt u in aanmerking voor een WIA-uitkering. Naast een WIA-uitkering heeft u mogelijk recht op een arbeidsongeschiktheidspensioen van het pensioenfonds. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid. U ontvangt pas een uitkering als u minimaal 35% arbeidsongeschikt bent. Daarnaast heeft u mogelijk recht op voortzetting van uw pensioenopbouw tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid.

Arbeidsongeschiktheidspensioen van het pensioenfonds

Of u een aanvullende uitkering van het pensioenfonds ontvangt, is afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid. U leest hieronder meer. 

Bent u 35 – 45% arbeidsongeschikt?
Als u voor 35 tot 45% arbeidsongeschikt bent, dan hebt u via het pensioenfonds recht op het arbeidsongeschiktheidspensioen en gedeeltelijke premievrije voortzetting van uw pensioenopbouw.

U ontvangt een arbeidsongeschiktheidspensioen als u meer verdient dan 71.628 euro (in 2024) bruto per jaar. Het volledige arbeidsongeschiktheidspensioen is 70% van het verschil tussen 71.628 euro (in 2024) en uw jaarsalaris. Als u 35-45% arbeidsongeschikt bent dan ontvangt u geen volledige uitkering. De uitkering is dan 40% van het volledige arbeidsongeschiktheidspensioen. 

Bent u 45% – 55% arbeidsongeschikt?
Als u voor 45% tot 65% arbeidsongeschikt bent dan zorgt het pensioenfonds voor het volgende:
(1) arbeidsongeschiktheidspensioen en
(2) gedeeltelijke premievrijstelling.

U ontvangt een arbeidsongeschiktheidspensioen als u meer verdient dan 71.628 euro (in 2024) bruto per jaar. Het volledige arbeidsongeschiktheidspensioen is 70%. Als u 45%-55% arbeidsongeschikt bent dan ontvangt u geen volledige uitkering. De uitkering is dan 50% van het volledige arbeidsongeschiktheidspensioen. 

Bent u 55% – 65% arbeidsongeschikt?
Als u voor 55% tot 65% arbeidsongeschikt bent dan zorgt het pensioenfonds voor het volgende:
(1) arbeidsongeschiktheidspensioen en
(2) gedeeltelijke premievrijstelling.

U ontvangt een arbeidsongeschiktheidspensioen als u meer verdient dan 71.628 euro (in 2024) bruto per jaar. Het volledige arbeidsongeschiktheidspensioen is 70%. Als u 55%-65% arbeidsongeschikt bent dan ontvangt u geen volledige uitkering. De uitkering is dan 60% van het volledige arbeidsongeschiktheidspensioen.

Bent u 65% - 80% arbeidsongeschikt?
Als u voor ten minste 65% arbeidsongeschikt bent, dan hebt u recht op:
(1) arbeidsongeschiktheidspensioen en
(2) volledige premievrijstelling.

U ontvangt een arbeidsongeschiktheidspensioen als u meer verdient dan 71.628 euro (in 2024) bruto per jaar. Het volledige arbeidsongeschiktheidspensioen is 70%. Als u 65%-80% arbeidsongeschikt bent dan ontvangt u mogelijk geen volledige uitkering. De uitkering is dan 72,5% van het volledige arbeidsongeschiktheidspensioen. 

Bent u 80% - 100% arbeidsongeschikt?
Als u voor ten minste 80% arbeidsongeschikt bent, dan hebt u recht op:
(1) arbeidsongeschiktheidspensioen en
(2) volledige premievrijstelling.

U ontvangt een arbeidsongeschiktheidspensioen als u meer verdient dan 71.628 euro (in 2024) bruto per jaar. Het volledige arbeidsongeschiktheidspensioen is 70% van het verschil tussen 71.628 euro (in 2024) en uw jaarsalaris. Als u 80%-100% arbeidsongeschikt bent dan ontvangt u een volledig arbeidsongeschiktheidspensioen.

Lees meer

Wilt u meer weten over wat er voor u geregeld is bij arbeidsongeschiktheid? Lees dan verder in de brochure. 

Belangrijkste vragen

Top 3 situaties

Image 1

U ontvangt vanaf nu een pensioenuitkering. Waarschijnlijk ontvangt u ook een AOW-uitkering.

Image 1

U heeft een aantal keuzes voordat u met pensioen gaat.

Image 1

Als u stopt met werken dan stopt ook uw pensioenopbouw bij Pensioenfonds Avebe. U kunt dan een keuze maken: uw…