Pensioen ver van je bed? Zeker, maar daarom niet minder belangrijk. Tijdens jouw loopbaan zal er van alles gebeuren in je leven en dat kan van invloed zijn op je pensioen. Het is goed om je daarvan bewust te zijn. 


Pensioen niet alleen voor later


In jouw pensioenregeling is een partnerpensioen geregeld. Dat is een inkomen voor jouw partner als jij zou komen te overlijden. Om hier recht op te hebben, moet je partner wel aangemeld zijn bij ons. Dit kun je doen via de afdeling HR van Avebe. Ook voor eventuele kinderen is iets geregeld, namelijk het wezenpensioen. Wil je meer weten over het pensioen bij Avebe? In het Pensioen 1-2-3 lees je precies wat er voor jou geregeld is. 

Op een aantal momenten in je leven is het goed om stil te staan bij je pensioen. Klik hiernaast als je meer wilt weten over deze momenten. 


Op tijd beginnen

Denk je dat je straks niet genoeg pensioen hebt? Dan heb je verschillende mogelijkheden om je pensioeninkomen te verhogen. Daar moet je wel op tijd mee beginnen, dan heb je namelijk nog genoeg oplossingsmogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld pensioen opbouwen bij een verzekeraar of je kunt banksparen. Laat je goed informeren over de fiscale regels die voor dit soort producten gelden. Je kunt ook sparen of vermogen in je huis opbouwen en dat later verzilveren. Ga voor uitleg over zes verschillende manieren om je pensioen aan te vullen naar de site van Wijzer in geldzaken.


         "Als je op tijd begint, dan heb je nog genoeg oplossingsmogelijkheden"


Wat kun je nog meer doen?

Als je tijdig je pensioen checkt en het lijkt er op dat je straks een pensioentekort hebt, dan kun je ook proberen je uitgaven voor je met pensioen gaat aan te passen. Bijvoorbeeld door geen (nieuwe) schulden aan te gaan, schulden af te lossen, goedkoper te gaan wonen of een goedkopere auto aan te schaffen. Werk je nu parttime? Misschien kun je fulltime gaan werken, dan bouw je meer pensioen en spaargeld op.

Een adviseur kan je helpen om te zien of het voor jou verstandig is om geld opzij te zetten of andere maatregelen voor je pensioen te nemen. Een goede adviseur neemt de tijd om al jouw vragen goed te beantwoorden.